HTML

Friss topikok

Fegyvertartás

Blogunk segít eligazodni a fegyvertartás egészségügyi, pszichológiai alkalmassági vizsgálatának kérdéseiben:

 • fegyver alkalmassági pszichológiai szaklaboratóriumok,
 • pszichológiai alkalmassági vizsgálatok,
 • fegyvertartási törvények és szabályozások.
Fegyver alkalmassági vizsgálat

Archívum

Fegyver pszichológiai alkalmasság


2010. áprilistól a 9/2010 (III. 18.) EüM rendelet módosította a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz – és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról szóló 22/1991 (IX. 15) NM rendeletet. A módosított rendelet egyebek közt kimondja, hogy a II. alkalmassági csoportba tartozó személyek (sportlövők, sportvadászok, önvédelmi célra fegyvert tartók) is - a korábbi rendelettől eltérően -pszichológiai alkalmasság vizsgálaton kötelesek részt venni.

Az I. alkalmassági csoport vizsgálatait csak munka- vagy klinikai szakpszichológus végezheti.  A II. alkalmassági csoport pszichológiai alkalmasság vizsgálatait klinikai szakpszichológus vagy sport szakpszichológus végezheti.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálat az orvosi alkalmassági vizsgálat után következik, kizárólag alkalmas minősítés esetén.

A pszichológiai alkalmassági vizsgálat tartalma

 A fegyver pszichológiai alkalmassági vizsgálat elemei:

 1. klinikai pszichológiai interjú
 2. pszichológiai exploráció 
 3. figyelemvizsgálat - figyelemkoncentráció és monotónia tűrés, telítődés, burn out, megosztott figyelem
 4. reakcióidő vizsgálata - reakciókészség fényre, hangra, terhelésre
 5. szenzomotoros koordináció vizsgálat - kézbiztonság
 6. pszichovegetatív paraméterek vizsgálat - pszichofiziológiai és pszichés funkcionális szint szélsőséges ingadozásának vizsgálata
 7. mentális funkciók vizsgálata
 8. személyiségvizsgálat kérdőívekkel  és projektív tesztekkel - személyiségtulajdonságok, érzelmi indulati stabilitás

Orvosi alkalmassági vizsgálat


Az orvosi vizsgálat során a lőfegyvertartási engedélyt kérelmező vagy az engedéllyel rendelkező személyt az alábbi két alkalmassági csoport valamelyikébe sorolják: 

I. alkalmassági csoport: a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KR1.) 22. §-ában és 29. §-ában meghatározott személyeket, aki — a gáz- és riasztófegyverek kivételével — a lőfegyvert munkaköréből eredően tartja, illetve kívánja tartani.

II. alkalmassági csoport: a KR1. 23. § (1) bekezdésében, 24. §-ában és 25. § (1) bekezdésében meghatározott személyeket, akik a fegyvert sportvadászat, illetőleg önvédelem céljából tartják vagy szándékoznak tartani. A gáz- vagy riasztófegyvert tartó vagy tartani szándékozó személyt minden esetben a II. alkalmassági csoportba sorolják.

A II. alkalmassági csoport tekintetében a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot első fokon klinikai szakpszichológus vagy sport pszichológus végzi. A pszichológiai alkalmasság vizsgálata (előzetes első fokú) meghatározott vizsgálatok elvégzésével történik.

Pszichológiai alkalmassági vizsgálatot végző laboratóriumok

Az OMFI által kijelölt elsőfokú fegyver alkalmassági pszichológiai szaklaboratóriumok Magyarországon, melyek jogosultak a fegyvertartás pszichológiai alkalmassági vizsgálatát elvégezni:

Fegyver alkalmassági - letölthető fájlok

Fegyver alkalmassági - további források

Kulcsszavak: fegyver, alkalmassági vizsgálat, orvosi vizsgálat, egészségügyi alkalmassági, fegyvertartás, fegyvertartás szabályai, lőfegyvertartási engedély, alkalmassági csoport, pszichológiai alkalmasság, pszichológiai alkalmasság vizsgálata.

Címkék: fegyver vizsgálat orvosi egészségügyi alkalmassági pszichológiai fegyvertartás szaklaboratórim

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fegyvertartas.blog.hu/api/trackback/id/tr52268474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.